BYTE / BORTTAGNING AV BRÖSTIMPLANTAT
Det kan finnas olika anledningar till att efter en bröstoperation vilja byta ut eller ta bort sina bröstimplantat. Kroppen kan ha ändrat sig efter t.ex. viktuppgång/nergång, graviditet och amning, detta kan göra att storleken på implantat som valdes från början inte känns bra.
Om en mindre storlek väljs så finns risk att huden på brösten blir slapp och då kan ingreppet kombineras med ett bröstlyft.
Om en större storlek önskas så är bredden på bröstkorgen och egna längden en faktor som spelar in i val av bröstimplantat. Det finns begränsningar hur stora implantat som får plats. Det finns också olika former på implantaten, en del är bredare och vissa är toppigare.
Vid val av mycket stora bröstimplantat så måste en större tyngdbörda på axlar och nacke var med i beräkningen samt att risken ökar att brösten ska hänga ner sig, även om största delen av tyngden bärs upp av bröstmuskulaturen.
En anledning till byte av bröstimplantat kan också vara att byta från koksaltimplantat till silikonimplantat. Oftast rör det sig om egna önskemål men ibland kan det handla om något problem så som t.ex. veckbildning/rippling, detta syns främst runt implantatets nedre och yttre eller inre del. Veckbildning/rippling är något som oftare syns på kvinnor som är smala och inte har så tjockt lager underhudsfett.
I sådana fall kan det ibland vara lämpligt att byta till en annan typ av implantat, men det är ändå inte helt säkert att det löser problemet.
Att byta bröstimplantat
Vissa kvinnor som gjort en bröstoperation med implantat känner också att de vill ta bort implantaten efter en tid de haft dem.
Livet förändras och därmed kan önskemålet hur egna kroppen ska se ut också förändras.
Här finns också stor risk att brösten blir slappare efteråt och ibland kan detta då kombineras med ett bröstlyft.
En annan orsak till att byta bröstimplantat kan vara att placeringen av implantatet ändras.
Vanligtvis lägger vi implantaten bakom bröstmuskeln men det finns också möjlighet
att placera bröstimplantatet framför bröstmuskeln, bakom bröstkörteln. Vid ett sådant ingrepp är det oftast nödvändigt att även byta bröstimplantat då form och storlek blir lite olika beroende var placeringen är. Någon gång kan också hända att ett implantat går sönder och behöver bytas ut. Tillverkarna av våra bröstimplantat utlovar en hållbarhetsgaranti på implantatet. De står för ett nytt bröstinlägg om det har gått sönder. (Kostnad för ingreppet att byta bröstimplantat tillkommer dock).
Oavsett vad orsaken är så handlar det om ytterligare en bröstoperation. Ingreppen sker vanligtvis i narkos. Uppföljande återbesök ingår alltid då du gör en bröstoperation. Vid konsultationen får du information om ev. övernattningsbehov.
Visa före/efterbilder
Undrar du något om Byte av implantat?
Ställ en fråga om du undrar något om byte eller borttagning av bröstimplantat eller läs på vår sida om ”frågor och svar” så kanske får du svar på din fråga!